perjantaina, lokakuuta 23, 2009

Tiedostamisesta kirjoittamiseen (ja kaikkea siltä väliltä)

Kaikesta riekkumisesta huolimatta Jyväskylän yliopiston naistutkimuksen professuuria ei täytetä eikä hakua maisteriohjelmaan avata. Se juna mitä odoteltiin ilmeisesti meni jo. Miksi, miten ja mitä kautta näin pääsi käymään, on osakseen jäänyt hämärän peittoon hallinnointina, mikä kuvaa muuttuvan yliopistomaailman tilaa. Jyväskylässä naistutkimus jatkuu Allianssi-yhteistyönä Tampereen kanssa, mikä herättääkin miettimään mitä seuraavaksi ja kuinka katsetta voidaan suunnata eteenpäin?

Naistutkimuksemme 20-vuotisjuhlan puheessaan emerita professori Liisa Lautamatti toi osuvasti esille juuri tähän "hetkeen" liittyen näkökulman naisliikkeen ja naistutkimuksen välisen suhteen välttämättömyydestä. Lautamatti epäili tunteeko feministinen nykykeskustelu enää sanoja kuten "tiedostamisryhmä". Mielestäni Lautamatin puheenvuoro herättää osuvasti kysymään, missä naistutkimusta tai feminististä tiedostamista tehdään, jos meidät ajetaan ulos paikoista, joihin monet ovat sellaisen toiminnan osaksi yhdistäneet. Muuallakin kuin vain yliopiston sisällä tehdään paljon "naistutkimusta", "sukupuolien tutkimusta", "sukupuolijärjestelmän tutkimista" jne. Ainejärjestötoiminta heiluu jossain yliopiston ja sen ulkopuolisen maailman välitiloissa, ulottaen lonkeroitaan molempiin alueisiin. Nastan järjestämät Sivistävät illat ovat esimerkki tällaisesta toiminnasta.

Edellisessä Sivistävässä illassa puhuttiin feministisistä julkaisuista, joista tehtiin listausta sen pohjalta mitä nyt kukin niistä tiesi. Puhuttiin myös siitä, miten oman tekstin tuottaminen tuntuu olevan aina niin suuren kynnyksen takana. Kuinka voisimme itse ilman korkeita "kynnyksiä" tai "kaappeja" tai "kattoja" asettelematta ja/tai sitten niistä käsin osallistua kirjoittamaan feminististä tekstiä? Materiaaliahan, tässä siis esimerkiksi puhetta, Sivistävissä illoissa tuotetaan jatkuvasti, joten luontevalta tuntuu, että sitä voisi tuoda myös tekstiksi tänne Nastan blogiin. Teksti voi olla kenen tahansa kirjoittamaa, joko illan alustajan tai keskustelijan tai useamman paikallaolijan.

Omien mielipiteiden kirjoittamista on aina hyvä harjoitella, ja Nastan blogi tarjoaa nyt siihen areenan. Me haluamme rohkaista, kannustaa ja innostaa ihan jokaista kirjoittamaan - mielipiteitä, arvosteluja, vuodatuksia, raportteja, esseitä, kommentteja aikaisempiin teksteihin, kaunokirjallisia tuotoksia, IHAN MITÄ VAAN. Mikä on sellaista feminististä tekstiä, jota itse haluaisit lukea? Jokaisella on ääni, joten opetellaan jotenkin yhdessä ja toisiamme tukien (kädestä ei tarvitse pitää kiinni, jos ei halua) käyttämään sitä.

Lähetä tekstit osoitteeseen nastary@gmail.com. Voit julkaista ne omalla nimelläsi, nimimerkillä tai nimettömänä (blogin asetusten mukaan blogimerkinnän kirjoittajaksi tulee aina "Nastalainen", ja se riittää). Kirjoitusten kommentointimahdollisuus on tällä hetkellä poistettu.

Kynnykset ja emmäosaa-asenne vittuun meidän tekstintuottamisesta.


Laura Mankki (opiskelija, naistutkimuksen laitoksen harjoittelija)
Maija Lähteenmäki (opiskelija, Nastan pj)